Akne

Akne

Akne

Akne

 

Pod uticajem hormona, posebno za vreme puberteta, koža prekomerno proizvodi loj. Pojava vulgarnih akni je vrlo učestala kožna bolest kod dece i mladih. Najčešće se radi o manje ozbiljnim prištevima, dok su kliničke akne ređe i zahtevaju dermatološko lečenje. Kada se blokira otvor lojnih žlezda, nastaje mitiser. Uz prisustvo bakterija on se može upaliti i tada nastaje prištić, odnosno akne. Akne se najčešće pojavljuju na području lica, prsa, leđa, ramena.

Pogrešno dijagnosticirani i neadekvatno lečeni prištevi mogu kod starijih tinejdžera uzrovati nepovoljne oblike akni, osip, a može izazivati i ozbiljnije komplikacije.

Pored uobičajenih mogućnosti tretiranja akni, vrlo je uspešna primena zeolita, izravnim nanošenjem zeolitnog pudera na upaljene prištiće. Kod upaljene kože, brzo delovanje su pokazale i maske za lice od zeolitnog pudera.

Klinička studija o tretmanu akni kod dece i omladine pokazala je da suportivni agent, aktivirani zeolit sanira posledice neadekvatno lečenih akni i predstavlja trajno sigurno sredstvo koje se može uspešno primenjivati u složenim medicinskim anti-akne terapijama