Kandidijaza

Kandidijaza

Kandidijaza

 

Kandidijaza

 

Balansirani pH nivo u organizmu doprinosi uništavanju kandide, koja spada u grupu gljivica koje se prirodno nalaze između crevnih resica i nabora crevne sluznice. Kandida je ozbiljan zdravstveni problem. Gljivica kandida albicans se normalno nalazi u maloj količini u ljudskim crevima.

Nekontrolisano bujanje kandide nastaje zbog uzimanja antibiotika, kontracepcije, hormonalne i imunosupresivne terapije, te zbog trudnoće i dijabetesa. Hrana koja sadrži šećer u svim oblicima, kvasac i plesni takođe mogu izazvati bujanje kandide.

Prekomerni razvoj kandide pridonosi mnogim zdravstvenim tegobama kao što su: hronične ginekološke gljivične infekcije sa simptomima svrabeža, pečenja i pojačanog iscetka, probavni problemi, nadutost i plikovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, respiratorne alergije, kijanje, kongestija, hronična sluz iz nosne šupljine koji se cedi po unutrašnjem dielu ždrela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije na hranu, hronični umor, simptomi nervnog sistema kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi sa menstrualnim ciklusom, kožni osip. Kod oboljenja kandidom treba izbegavati sve namirnice koje sadrže šećer i med, voće koje sadrži prirodni šećer (posebno smrznuto, konzervirano i suvo voće, voćne sokove, pomorandže i đus, dinje), kvasac, ocat, gljive, kikiriki, alkohol, kafu, crni čaj, plesne sireve, mesne proizvode, konzerviranu i sušenu ribu, a ograničiti mlečne proizvode.

Posledice zapuštene kandidijaze su vrlo neugodne, od lokalnih infekcija do mogućih oštećenja crevnih funkcija. Ako je kandida u telu duže vremena, stanice probavnih organa se zasite toksinima, jer creva postanu propusna za razne štetne supstance i alergene iz hrane. Ovi toksini onemogućavaju razvoj prijateljskih bakterija i tegobe se umnožavaju.

Efikasnost zeolita kao suportivne prirodne terapije u lečenju kandidijaze i mehanizam njegovog delovanja kod gljivičnih oboljenja predmet su istraživanja nekoliko naučnih studija koje potvrđuju da zeolit neposredno uništava kandidu i izbacuje otrove koje ona uzrokuje u crevima.