Probava, Dijareja

Probava, Dijareja

PROBAVA, DIJAREJA

 

probava

 

Probavni poremećaji su postali vrlo rašireni zdravstveni  problem. Prehrana s dosta industrijski prerađenih i obrađenih namirnica, smanjenje hranjivih vrednosti u svežem voću i povrću i fast-food prehrana uzrok su da je naš probavni sistem pod stalnim atakom. Povećavaju se tegobe zbog abdominalnih grčeva, nadimanja, proliva, zatvora koji mogu iritirati creva i izazvati crevne sindrome i abnormalnu funkciju gastrointestinalnog trakta. Ovi poremećaji zahvataju sve uzraste, rase i polove, a skoro 2/3 pacijenata su žene.

Gastrointestinalni trakt je sastavljen od tankog creva koje debelo crevo povezuje s rektumom i anusom. Creva funkcionišu apsorbujući vodu, hranjive materije i so iz probavljene hrane. Nakon apsorbcije hranjivih materija, crevo je odgovorno za peristaltičko kretanje i redovnu stolicu. Mišići se kontrahuju i kao posledica pokretanja creva, sadržaj  creva ide prema rektumu. Međutim, mišići creva, sfinker i karlica ne kontrahuju se uvek optimalno, što onemogućuje ispravno i pravovremeno pražnjenje creva, a posledice toga su bol, grčevi, za-tvor ili dijareja. Pacijenti često traže medicinske savete za olakšanje simptoma, ali lekovi u mnogim slučajevima ne daju najbolji odgovor. Poneki lekovi mogu čak stvoriti zavisnost, a u nekim slučajevima postoje i nuspojave.

Osobe koje pate od gastrointestinalnih poremećaja, često mogu svoje tegobe dovesti u vezu s menadžerskim stresom, pa osim opuštanja organizma, njima se preporučuju određene prehrambene promene, npr. uzimanje više vode i prirodnih supstanci koje će im pomoći u peristaltici creva i regeneraciji gastrointestinalnog tkiva. Takođe, deficit hranjivih materija u savremenoj prehrani i njihova nedovoljna apsorpcija vode ka hroničnim bolestima, posebno kod starijih osoba.

U Aziji su se vekovima koristili praškasti oblici specifičnih vrsta zeolita kao tradicionalni lekovi za unapređenje zdravlja i dobre probave. Legenda o lekovitoj vulkanskoj steni prenosila se s generacije na generaciju, pa je sve više ljudi iskusilo pozitivne doprinose zeolita.

Kako zeolit deluje u gastrointestinalnom traktu?

Zbog opisanih svojstava jonskog izmenjivača, zeolit može promeniti sadržaj jona i pH nivoa u telu, čime doprinosi zaštiti gastrointestinalnog  trakta. Takođe podstiče resorpciju hranjivih materija, poboljšava efektivnost normalne flore u probavnom traktu i poboljšava transport hranjivih materija u epitelu creva. Unapređujući apsorpciju hranjivih materija, zeolit smanjuje rizik pothranjenosti, odnosno hroničnih i teških bolesti, čak bez promene načina prehrane. I konačno, zeolit podstiče sekreciju citokina, komponente imunološkog sistema koji kreira zdraviji i efikasniji probavni trakt. Takođe unapređuje imunološki odgovor probavnog sistema na način da odstranjuje loše bakterije, a podstiče rast blagotvorne flore i faune prijateljskih bakterija u probavnom traktu.

Osim što unapređuje iskorišćenost hranjivih materija, zeolit čuva energiju i smanjuje oštećenje ćelijskog epitela. Budući da su supstance zeolita negativno naelektrisane, one privlače i vezuju pozitivno naelektrisane supstance, uključujuci jone amonijaka. Amonijak je ćelijski toksin koji potencijalno oštećuje epitel gastrointestinalnog  trakta i direktno  negativno  deluje na probavni proces, a nastaje od proteina za vreme ovog procesa. Smanjenje amonijaka omogućava obnavljanje crevnog epitela, uštedu energije i bolju iskorišćenost hranjivih materija. Stoga upotreba zeolita i na ovom području štiti i obnavlja ugroženo zdravlje i telo.

Istraživanja potvrđuju da zeolit ima antidiareticki efekat. Zeolit smanjuje učestalost oboljenja i smrtnost uzrokovanu crevnim oboljenjima. Rađene su iscrpne studije o upotrebi  zeolita kao leka protiv dijareje. Pritom su se istraživale terapeutske doze kod akutne bolesti. Zaključak istraživanja je pokazao opravdanost primene zeolita kao humanog leka protiv dijareje